
مقاله : «مهارت گوش دادن چيست و چگونه آن را در خود تقويت كنيم؟»
نوع مطلب : مقاله شماره سريال : 603646090 تعداد بازديد : 40019 امتياز : ![]() | تاريخ بهروزرساني : 03/11/1386 تاريخ انتشار : 03/11/1386 تاريخ ايجاد : 03/11/1386 امتياز 100 از 100 (1 امتيازدهنده) |
عنوان مقاله | مهارت گوش دادن چيست و چگونه آن را در خود تقويت كنيم؟ |
---|---|
نويسنده | سليقه دار، ليلا |
زبان | فارسي |
سال انتشار | 1385 |
منبع | روزنامه همشهري، شنبه 16 دي 1385، سال پانزدهم، شماره 4176، صفحه 17. |
چكيده | اين مقاله به موضوع مهارت گوش دادن مي پردازد و اهميت و كاركرد آن را تشرح مي كند و نكاتي ساده براي بهبود و تقويت مهارت گوش دادن ارائه مي نمايد. |
كليدواژه | گوش دادن ؛ مهارت گوش كردن ؛ ارتباط ؛ شنيدن |
وضعيت | [تمام متن] متن کامل مقاله در ادامه همین صفحه |
مهارت گوش دادن چيست و چگونه آن را در خود تقويت كنيم؟
اين مقاله به موضوع مهارت گوش دادن مي پردازد و اهميت و كاركرد آن را تشرح مي كند و نكاتي ساده براي بهبود و تقويت مهارت گوش دادن ارائه مي نمايد.
آدمي در قرن حاضر به تواناييهاي متعددي نياز دارد كه هر كدام ميتواند به نوعي در روند زندگي و كار او تاثيرگذار باشد. از اين ميان، توانايي برقراري ارتباط و ايجاد مناسبات اجتماعي از جمله مهمترين مهارتهاست. همه ما در هر پست و منزلت شغلي، مطمئناً با افراد زيادي روبهرو هستيم كه شايد نيمي از زمان حضورمان در اجتماع به آنها اختصاص دارد و مهمترين پل ارتباطي ميان ما از طريق «گوش دادن» صورت ميگيرد.
در مهارت گوش دادن چنان قدرتي نهفته است كه به واسطه آن ميتوان از بسياري از موانع گذشت، افراد زيادي را در اختيار داشت و در انزواي ناخواسته روزگار نو درگير نماند. در اين نوشته تلاش شده راهكارهايي در باب گوش دادن موثر بيان شود تا قدرت پنهاني اين مهارت آشكار گردد.
هر نكته به شكلي بيان شده است كه شما ميتوانيد با توجه به نوع عملكرد خود در حين گوش دادن و شناسايي نقاط ضعفتان در اين زمينه، جملهاي را كه توجه به آن منجر به قوت توانايي گوش دادن در شما ميشود انتخاب كرده و روي يك برگه نوشته و در مكان مناسبي كه در معرض ديدتان باشد، قرار دهيد. به اين ترتيب با مراقبت از رفتارتان و توجه بر نكته ياد شده ميتوانيد به سرعت به مهارت گوش دادن در خود قوت بيشتري ببخشيد.
در حالت كاملاً عادي، گوش كردن بيش از هر فعاليت ديگر زمان بيداري فرد را به خود اختصاص ميدهد. مطالعه بر روي افراد شاغل در زمينههاي متفاوت، نشان داده است كه 70 درصد لحظههاي بيداري افراد به برقراري ارتباط ميگذرد. از اين زمان نوشتن 9 درصد، مطالعه 16 درصد، صحبت كردن 30 درصد و گوش كردن 45 درصد را به خود اختصاص ميدهد. اما با اين وجود، متاسفانه فقط عده معدودي از افراد شنوندگان خوبي به شمار ميروند. محققان مدعياند كه حتي در سطوح اطلاعاتي خاص و وقتي كه شنونده براي كسب معلومات گوش ميدهد نيز 75 درصد ارتباط كلامي ناديده گرفته ميشود، اشتباه درك ميشود و يا به سرعت فراموش ميشود. توانايي گوش كردن، براي درك معناي عميق آنچه افراد ميگويند، از اين هم نادرتر است و شايد بر همين اساس بوده كه نقل ميكنند حضرت عيسي(ع) فرمود: اگر چه يك گوش تو كاملاً شنواست، اما گوش ديگرت ناشنواست.»
بيشتر اوقات حرفهاي گوينده از يك گوش وارد ميشوند و از گوش ديگر خارج ميشوند. در جامعه ما يكي از دلايل عمده گوش كردن نامناسب، آن است كه بيشتر ما آموزش مقدماتي بسيار عميقي را براي گوش نكردن دريافت ميكنيم.
در دوره پيشدبستان، تاكيد والدين به توجه نكردن به آنچه خوب نيست و در سالهاي اوليه تحصيل پرداختن و تاكيد صرف بر خواندن، از سويي ديگر آغاز الگوبرداري ما از همان سالهاي نخست كودكي از بزرگترهايي كه خود هرگز درست گوش نميدهند همه از جمله عوامل ياد دهنده گوش نكردن هستند. نتايج بررسيها نشان ميدهد كه عدم استفاده صحيح از اين مهارت، موجب ناتواني افراد در حل مشكلات اعم از خانوادگي و يا شغلي ميشود. اما اين مهارت نيز همچون ساير مهارتها، كسب كردني و آموختني است، كافي است به برخي نكات و اصول لازم در اين خصوص توجه و عمل كنيم تا از نيروي حاصل از آن در پيشگيري از مسائل و حل مشكلات موجود و نيز برقراري روابطي سازنده بهرهمند شويم. از جمله اين نكات ميتوان به موارد زير اشاره كرد. اين نكات ساده در قالب جملاتي بيان شده است كه توجه به آنها در رفتار عملكرد موجب تقويت گوش دادن فعالانه و موثر ميشود.
- در حين رويارويي با هر مراجعه كنندهاي اعم از همكاران و يا اعضاء خانوادهام تا زماني كه كاملاً متوجه موضوع نشدهام، زمان گفتوگو را به بعد موكول نميكنم.
- در طول صحبت كردن طرف مقابل، مشغول قضاوت و ارزشگذاري كلام او در ذهن خودم نيستيم.
- بدون پيشداوري و فارغ از شنيدههاي قبليام به سخنان طرف مقابل گوش ميكنم. به اين ترتيب ذهن من با نگاهي تازه به تحليل مسئله مورد نظر ميپردازد.
- بعد از اتمام حرفهاي طرف مقابل به خودم فرصت فكر كردن ميدهم. من مجبور نيستم بلافاصله تصميم بگيرم و يا چيزي بگويم.
- كوتاه و روشن سخن ميگويم تا فرصت لازم براي درك كلامم و نيز صحبت كردن از طرف مقابل وجود داشته باشد.
- براي ذكر مصاديق در حرفهايم از خاطرات دور و دراز خود كه تعريف آنها زمان زيادي صرف ميكند و رشته كلام را نيز از هم ميگسلد، پرهيز ميكنم.
- در حين گفتوگو با حركات سر و كلمات مناسب تمايل و علاقمندي خود را به شنيدن نشان ميدهم.
- در طول گفتوگو تلاش ميكنم كه اصل كلام و منظور طرف مقابل را درك كنم و به برداشت ذهنم اكتفا نكنم.
- ميدانم خشم مانع فهم درست معاني خواهد شد، بنابراين در اين زمان تلاش ميكنم با سكوت بيشتر و توجه به بيان و احساس گوينده موجب كنترل خشم در خود شوم.
- در مواقعي كه احساس ميكنم دقيقاً متوجه منظور طرف مقابل خود نشدهام، با جملات واضحتر و با استفاده از كلمات گوينده سوال ميكنم.
- تا حد امكان سخن گوينده را قطع نميكنم. اما اگر از نظر زمان در تنگنا باشم، اين مورد را با لحن مناسبي مطرح ميكنم و حتماً قرار گفتوگوي بعدي را معين ميكنم.
- در هنگام شنيدن با بدني مايل به جلو و در فاصلهاي مناسب رودرروي طرف مقابل قرار ميگيرم و با وضعيتي گرم و پذيرا، هشياري همراه با آرامش خود را به او انتقال ميدهم.
- در حين گوش دادن سعي ميكنم عوامل محيطي مزاحم را به حداقل برسانم مثلاً تلويزيون و راديو را خاموش كنم، گاهي حتي تلفن را قطع كنم و يا در را ببندم.
- در گفتوگو با طرف مقابلم سعي ميكنم سؤالات كمتري بپرسم تا او وقت بيشتري براي سخن گفتن داشته باشد و هدايت مكالمه به دست او باشد.
- در صورت نياز به پرسش، از سؤالات باز استفاده ميكنم، يعني سؤالاتي كه به پاسخي بيشتر از يك كلمه احتياج دارند.
- همواره به ارزش سكوت در گوش دادن فكر ميكنم و ميدانم كه نقطه آغاز فرد، سكوت و گام دوم آن گوش دادن است.
- در هنگام سكوت به سخنان طرف مقابلم ميانديشم و سعي ميكنم احساس او را بفهمم.
- ميدانم كه زماني بايد ساكت بود و زماني بايد سخن گفت و من مراقب هستم تا سكوت نامطلوب ميان ما ايجاد نشود.
- تظاهر به فهميدن نميكنم و هر زمان كه به هر علت مثل خيالپردازي و فكر كردن به آنچه او قبلا گفته بود، متوجه باقي حرفهاي او نشدم، از او ميخواهم كه سخنش را تكرار كند.
- ميدانم گفتن اين جمله كه «دقيقا ميدانم چه احساسي داري» مانع سخن گفتن او ميشود. بنابراين تلاش ميكنم كه همراه او باشم.
- همدلي گوش دادن با قلب و سر است، بنابراين گرمي و صميميت و تن صدا و نحوه بيان من ميتواند همدلي مرا نشان دهد.
- فراموش نميكنم گوش دادن فعالانه گاهي تنها كاري است كه در كمك به برخي از افراد براي رسيدن به حل مشكلاتشان لازم است، بنابراين گوش كردن من گاهي بسيار موثرتر از ارائه راهحل يا تلاش براي مشكلگشايي است.
مراجع
1 – بولتون، رابرت. روانشناسي روابط انساني. ترجمه حميدرضا سهرابي. رشد. 1384
2 – تيوود. جوليا. ارتباطات ميان فردي. ترجمه مهرداد فيروزبخت. مهتاب. 1380
3 – هارجي. اون و همكاران. مهارتهاي اجتماعي در ارتباطات ميان فردي. رشد. 1377
4 – كول. كريس. كليد طلايي ارتباطات. ترجمه محمدرضا آلياسين. هامون. 1379.

مطالب مرتبط
- 1. مهارتهاي انساني (Human Skills)
تعريف : توانايي كار با افراد و گروهها و درك و ايجاد انگيزش در آنها.
شرح : يكي از سه دسته مهارتهاي مديريت. مهارتهاي اين دسته مربوط به روابط انساني است.
- 2. مهارتهاي مذاكره (Negotiation Skills)
تعريف : مهارتهاي مورد نياز براي انجام مذاكره موفق و دستيابي به اين تضمين كه توافق حاصل از مذاكره اهداف مورد نظر را تأمين ميكند.
شرح : مذاكره عبارتست از فرايندي كه كه در آن دو طرف با هم صحبت ميكنند تا بر سر موضوعاتي مانند دستمزد، قيمت، نحوه ادغام و غيره به توافق برسند.
- 1. اهميت گوش دادن در روابط بين فردي نوري پور، اميرحسين [تمام متن]
چكيده : در اين مقاله سعي شده مهارت گوش دادن در روابط بين فردي ،با استفاده از دو شاخه علايم كلامي و غير كلامي مورد بررسي قرار گيرد.
كليدواژه : گوش دادن ؛ گوش دادن فعال ؛ علايم كلامي ؛ علايم غير كلامي
- 2. مديريت و ارتباطات فولادگر، بهروز [تمام متن]
چكيده : اين مقاله مفاهيم و فنون ارتباط را در حوزه مديريت و سازمان مورد بررسي قرار ميدهد. عوامل پديدآورنده تنش در سازمان، فرآيند ارتباط و اجزاء آن، راههاي ايجاد ارتباط و انواع آن، انواع ارتباطات در سازمان، روشهاي بهبود و ارتباطات و شناسايي و رفع موانع ارتباطي براي ايجاد محيط و ارتباطات پويا در سازمان و تن....
كليدواژه : ارتباط؛ ارتباطات سازماني؛ تنش؛ ارتباطات عمودي رسمي غير رسمي؛ تنشزدايي
- 1. خاموشي و سخنگوييسقراط
- 2. زبان گوياي مشترياندل، مايكل
- 3. شنيدن ناگفته هادراكر، پيتر
- 4. فروشنده موفق تريسي، برايان
- 5. گفتن و شنيدنگوته
- 1.
very good
- 2.
با سلام
ممنون از مقاله ي جالبتون
موفق باشيد
صهبا
- 3.
شما خيلي بهتر نويشتيد اين مطلب در درسم به من كمك كرد. با تشكر
- 4.
good but not useful
- 5.
سلام خيلي خوب بود
- 6.
بسيار عالي است وبه ما مي فهماند كه بايد به صحبت هاي ديگران چگونه گوش داد
- 7.
باعرض سلام وخسته نباشيد ممنونم از مقاله ي بسيار خوب شما مقاله ي شما دردرس من به من بسيار كمك كرد
- 8.
خوب است
- 9.
عالي بود امير حسين
- 10.
بسيار عاليست - واقعا يه چيزايي خيلي ساده هست اما كاراي بزرگي ميكنه - باورتون ميشه اگه مردم ايران فقط به همين توصيه ها گوش ميدادند و اونها رو در ذهنشون ملكه ميكردند كسر بزرگي از مسايل اقتصادي سياسي فرهنگي و ... كشورمون حل ميشد؟بدون هيچ هزينه اي بدون هيچ دوره ي آموزش طولاني مدت و دبستان و راهنمايي و دبيرستان و دانشگاه و ... - همه چيز به خانواده بر ميگرده - اميدوارم خانواده هايي كه اين مطلب رو ميخونند اول خودشون و سپس بچه هاشون رو اينطور رشد بدن تا فرزندان و جامعه اي موفق تر داشته باشيم - معلومه كه منم يكي از اون پر حرف هايي هستم كه نياز شديد به اين مقاله دارم - هه هه هه - ضمنا روزه ي سكوت ميتونه احتمالا مفيد باشه
- 11.
به درس هام خيلي كمك كرد ممنون
- 12.
خيلي خوب بود من براي تحقيق از اين مطلب استفاده كردم و نمره ي كامل رو اوردم خيلي ممنون:-) :-) :-) :-) :-) :-)
- 13.
بسيار عالي خيلي در روابط عمومي به من كمك كرد
- 14.
+
ذهن باز مي شود چيزهاي مي شنويم كه نياز به شنيدن انهاداريم
- 15.
مقاله جالبي بود اگر بتونم در زندگي روزمره عملياتي بكنم
- 16.
خيلي بد بود
- 17.
خيلي خوب بود
- 18.
بسيار عالي ومفيد،با تشكر از زحمات شما عزيزان
- 19.
عالي
ابتداي صفحه

شما مي توانيد مقالات خود را در سايت منتشر كنيد تا به نام خودتان در دسترس ديگران قرار گيرد و موجودي شما نيز افزايش يابد